Velkommen

Velkommen - og takk for at du stakk innom. Her rår det positive (og av og til det som er vanskelig). Jeg har tanker om så mye, men mest om alt som skaper glede i sjel og sinn, de optimistiske, lyse tankene, som mange ganger har reddet meg fra å gå under. Ikke tro at jeg bare har opplevd medgang, men jeg har snudd motgangen til lærdom. Det er på en måte den som har gjort meg til den jeg er. Ellers blir det vakre omgivelser, godord til familie og venner og alt som ellers forskjønner livet.

onsdag 1. januar 2014

Standsmessig slektskap

Vi forsker i slekten her i huset, dvs det er mest min mann som holder til langt inne i kirkebøker og folketellinger. Men så lenge det drypper litt på meg også av disse kunnskapene, så synes jeg det er innmari spennende. I dag dro vi bakover i tid til min farmors side på Røros, og så er det jo slik da at vi ikke alltid trenger å finne opp kruttet, men kan benytte andres noteringer. Og vi seilte rakt tilbake til ca år 1170, til Jämtland i Sverige. Og der virket det som det var no' fintfolk blant dem.

Nå er ikke dette noe som opptar meg veldig, dette med titler og sånt, men jeg lurer på om jeg ble såpass innbilsk at jeg muligens tror jeg har giftet meg under min stand, hihihi......nuvel, pipa får vel en annen låt om det skulle bli oppdaget blått blod i andre retninger, tenker jeg.

Læreryrket

Ja, da skal jeg altså prøve meg som lærer fra i morgen. Hmmm, dette kan bli et spennende år....

Jeg skal være norsklærer for asylsøkere i ungdomsskolen og i voksenopplæringen, og stiller helt uten lærererfaring. Jeg har riktignok yrkespedagogikkopplæring fra attenhundreogdentid, og jobbet som opplæringsleder et par år, omtrent fra den samme tidsepoken.

Vet jeg hva jeg går til? Nei, absolutt ikke, og det er sannelig ingen sjanse for å få vite mer heller før jeg har prøvd og testet det ut.

Den som lever får se........

Dagen i dag 1. januar 2014

1. januar     NYTTÅRSDAG eller Ottende dag jul. "La Våra råde i år - han rådde så vel i fjor", sa de gamle. Jesu omskjæring. Nyttårsdag klar, gir godt år. Pålaridsvind spår godt godt fiske. Merket er Jesu tempel, et timeglass, en kirke eller et hjul.

1. januar er også Jesu navnedag og i den katolske kirke feires festen for Guds mor

Den kjente svenske forfatteren Selma Lagerlöf  lar en av personene i romanen ”Körkarlen” (1910) be denne bønnen:
"När så många inför det nya året vill bedja om lycka, välgång och älskog är min enda bön; Herre låt min själ få komma till mognad innan den skall skördas”

I dag har vi spist elgstek hos svigermor og svigerfar. 

Livsgledestedet

Den gamle bloggen Livsgledestedet, med tilhørende blogger som jeg nevner der, vil heretter bli innlemmet i bloggen Drømmeliv i dalen. Noe vil kanskje bli reblogget, ellers vil endringen gjelde fra og med 2014.

Salgsbloggen Livsgledestedet - butikken i dalen er stedet der jeg formidler hva jeg selger gjennom firmaet Livsgledestedet.

Jeg har tidligere hatt blogger for litt ulike interesser, men føler at det blir for mye å administrere, og dermed så prøver jeg nå fra 2014 å sammenfatte innleggene i en blogg. Jeg lager heller etiketter for å kunne gruppere innlegg og gjøre det lettere å søke.

Følgende etiketter blir å finne i tillegg til en del andre:

Sjelevandring Om min vei mot åndelig bevissthet, selvutvikling ved hjelp av Universet. Det vil også handle om personlig utvikling og livsbetraktninger.
Poesikunst Om min reise i poesiens og kunstens verden, om ord og bilder som beskriver sjelen, sinnet og følelsene. Om diktere og poeter, og selvfølgelig dikt som betyr mye for meg.
En engel i blant oss Om mitt forhold til engler og andre lysvesener, hjelpere som er med oss gjennom livet og viser oss den rette veien.
Par i hjerter igjen Om kjærligheten som kom tilbake
Wenches reiser Om mine turer til nær og fjern, ledsaget av reisebilder og andre minner jeg samler på turen.
Start i dag Om reisen som startet, ja akkurat, i dag. Om å leve sunt og enkelt, i håp om et lettere liv.
Sangerglede Om mitt liv som nybegynnerdirigent og min vei videre
Kunstnersjelen, Om min fotointeresse, om prosjekter med egenprodusert kunst, i ord, tekst og bilder.
I vår hage, Om blomster ute og inne
Årshjulet, Om primstaven, og andre merkedager og om egne tradisjoner som etableres i denne forbindelse
Uten mat og drikke, Om mat og drikke til hverdag og fest
Slektstreet, Om slekt som mannen styrer og steller med
Jul i stua - gamle og nye tradisjoner, Om skikk og bruk, mat og drikke i forbindelse med julehøytidenTilbakeblikk

2013 har vært et flott år. Her kommer et tilbakeblikk:

Januar:Jeg gikk inn i det nye året med gjestelister, og andre planleggingsaktiviteter. En begivenhet i februar forårsaket det.

På dette tidspunktet jobbet jeg på Hamar og pendlet langt og lenger enn langt.

Februar:

Pus rapporterer fra sitt liv i dalen, her.Vi feirer morsdag, Valentinsdag og min kjæres 60 års dag. Den aller største begivenheten finner sted 23. februar, da jeg for annen gang og nesten på dagen 30 år senere, gir mitt ja til min elskede, og blir fru Tangen. Den desidert største opplevelsen dette året.


Mars:

Jeg valgte meg rett og slett dette innlegget, en hyllest til våre barn.


April:

Denne måneden var preget av både sorger og gleder, og jeg hadde mange opp- og nedturer i forhold til muskelsmerter og depresjon. 

Jeg var hos legen med problematikken og det var iallefall starten på en offensiv, som riktig har gått litt fram og tilbake den og, men den blir nok ikke borte fra bakhodet. Jeg stod på en måte litt i veien for meg selv. 


April innebar som jeg nevnte både gleder og sorger, og jeg får den tunge beskjeden om at min venninne Solveig var død. Gode, snille Solveig som ble bare 49 år, og som forlot mann og 3 tenåringsbarn.

Men livet går videre, og måneden ble avsluttet med Corvus Corax sin vårkonsert. Med vårtoner fra Hedmark, framførte vi et allsidig reportoar som ble godt mottatt.

Korsang med nogo attåt

Mai:

Energien er noen dager god, andre dager helt elendig, og det føles godt å skrive om dette, få det ut. Jobben på Hamar tar slutt, og etter hvert føles det greit at en dør lukkes. 


Vi ordner også gravstedene til mamma og pappa fint til 17. mai. Jeg får også gleden av å holde årets 17. mai-tale.Juni:

Min fine datter fyller år, og det er bloggtørke, grunnet min litt ustadige virring hit og dit.

Bilde: Status i dag er om ikke annet loddrett stilling med bena ned og hodet sånn noenlunde i oppegående tilstand. Formen er ikke helt den beste, men jeg har stablet meg såpass på bena at jeg har gjort et par husarbeidsting, og fått i meg frokost og kaffe. Og så blir det jobb i kveld, godt å få kommet seg ut av døra og se andre mennesker. Kan hende at smilet må klistres på til å begynne med, men etterhvert tror vår fantastiske hjerne at slik skal det være og da kommer den gode bevegelsen med munnvikene oppover av seg selv. heldigvis, for det er jo der jeg aller helst vil være. Ønsker alle dere en finfin ettermiddag, mange av dere er så flinke til å komme med gode ord. Klemmer og gode tanker er sendt.


Juli:
Denne måneden preges av aksjon flyttehjelp, siden alle våre 3 barn flytter hit og dit. At minstemann siden flytter hjem til oss, ja det er en annen historie.

Jeg begynner å se på høstens fargetrender.Men stort sett blir ikke drømmer og planer satt ut i livet.......puh.

August:

Flere planer, men også noen som endelig blir satt ut i livet. Jeg begynner hos psykomotorisk fysioterapeut, og det viser seg å være en fantastisk løsning. Her får jeg det jeg trenger av både samtaleterapi og massasje/øvelser og treningsopplegg.

Det skapes nytt liv på setra, der mannen har jobbet som avløser:Og vi feirer at vi har vært gift et halvt år.Og gangen får litt make over:Og jeg tenker over hva som gir meg stor glede.

- høre furutrærnes kroner suse i vinden


September:

Jeg tilbringer en måned i Rauland på rehabilitering, og lærer masse om tilnærmingsmåter til bedre helse, både fysisk og psykisk. I vakre omgivelser får jeg også med meg kulturelle opplevelser.Sønnen flytter oppover til oss, og vi kjører altså 4. flyttelasset for i år. Videre bestemmes årets julereportoar for Corvus Corax, og tidspunkt for julekonsert med spennende samarbeid fastsettes.

Oktober:

Stesønnen fyller et kvart århundre, og vi får tak i et nytt, gammelt kjøkken. Lykke!Jeg klarer også å skade et kne, når jeg faller under en tur i skogen. Dette ender trolig med operasjon da venstre sideligament er nesten avrevet, og litt av menisken er ødelagt. Nuvel, det får man ta som det kommer, det passer alltid dårlig med skader og sykdom.

November:

Vi restaurerer en gammel ovn, en såkalt "jomfruovn" som vi arver fra hjemgåtden til min mann. Den ble så utrolig fin og står som et fint smykke i stua vår.Vi feirer farsdag.

Bilde: Roen senker seg...hihi......da er det snart feiring av farsdag.....:-) Gratulerer til min kjære mann og ungenes far/stefar. <3

Jeg skriver litt om Ylva denne måneden, siden jeg i lang tid følger farens statusmeldinger om denne vakre engelen som ligger hjemme og venter på døden.

Og så bestiller jeg for første gang min egen personlige almanakk. Herlig å få en selvkomponert en.Og Corvus Corax synger under bispevisitasen i Sollia kirke.

Biskop og sokneprest. Foto Hans SollidCorvus Corax i aksjon. Foto Hans Sollid

Desember:

Diktboka mi kommer ut, og jeg blir stolt og rørt når jeg holder boka i hendene for første gang. Vi gjør en formidabel innsats for å signere og distribuere boka.Tusen takk til alle som har bestilt, og for de mange meget gode tilbakemeldingene som leserne har gitt.Vi får 3G med turbofart.Vi feirer 3 bursdager denne måneden, sønnen sin, svigerfar sin og min egen.

Corvus Corax hadde mange oppdrag i desember, julebasar på Mogrenda Samfunnshus 1.12., julekonsert med Musikk i Hedmark 7.12., juletrefest på Solvang 19.12. og ottesongen i Sollia kirke 25.12.

Fra førjulskonsert på Solvang. Foto Ida LøchenJuletrefesten på Solvang

Ellers har jeg fått meldt meg på Kvedarkurs i Oslo i månedsskiftet januar/februar og dirigentkurs på Toneheim i juli.


Banner SKS2014.jpg

Jeg tente lys for pappa 2. juledag for å minnes ham. Han døde denne dagen i 2001.

Bilde: BECAUSE SOMEONE WE LOVE IS IN HEAVEN...THERE'S A BIT OF HEAVEN IN OUR HOME.

Til slutt et stemningsbilde fra Sollia kirke.

Bilde: Magisk julestemning ved kirken i dag.